MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de moeder (39) en een opa (61) van een 8-jarig meisje uit Sittard vrijgesproken van incest.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden zij het meisje in haar kleutertijd meer dan een jaar lang seksueel hebben misbruikt. Het misbruik zou zijn begonnen toen het meisje vier jaar was.

Volgens justitie werd ze stelselmatig verkracht en gedwongen tot seks met haar familieleden. Het OM noemde de incestzaak 'één van de ernstigste gevallen van misbruik in Limburg sinds jaren' en eiste vijf jaar cel tegen de moeder en opa.

Ontkennen

De rechtbank vindt echter dat het misbruik niet kan worden bewezen. De moeder en opa ontkennen dat zij zich hebben vergrepen aan het meisje. Het hele verhaal over de incest zou de kleuter hebben verzonnen en de inwendige verwondingen zou ze zich zelf hebben toegebracht.

De rechtbank acht wel bewezen dat de broer (19) van het slachtoffer seksuele handelingen met haar heeft gepleegd. Hij was toen nog minderjarig. De jongeman kreeg een taakstraf van 90 uur.