OLST - De overvolle treinen op het traject Deventer-Zwolle is de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe een doorn in het oog. Volgens beide gemeenten zijn de treinstellen sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling overvol.

"Door de drukte is er sprake van een ontoelaatbare situatie", zei een woordvoerster van Olst-Wijhe woensdag. Deze gemeente wil samen met omliggende gemeenten pleiten voor de inzet van meer materieel op het spoor. De treinen zouden zo vol zijn dat reizigers regelmatig op perrons achter moeten blijven.

Flauwgevallen

Regionale media hebben gemeld dat diverse reizigers door de drukte zijn flauwgevallen. Volgens de gemeente Deventer is een van de oorzaken van het probleem de inzet van onvoldoende materieel op het traject. In een brief aan NS schrijft de gemeente dat nu vier in plaats van zes treinstellen op het traject rijden. Dat terwijl de gemeente een bovengemiddelde groei van treinreizigers kent.

Reizigersorganisatie Rover meldt dat het probleem ook elders in het land speelt. "Er moet een betere afstemming zijn in de inzet van het materieel. Zo moet de NS ook de mottenballenvloot, de treinen die achter de hand gehouden worden, inzetten."

De NS zet alle zeilen bij, zei een woordvoerster. "De problemen zijn bekend en we zetten langere treinen in als dat nodig blijkt. Dat wordt dagelijks bekeken." Het treinpersoneel heeft geen meldingen gehad van flauwgevallen reizigers. "Wel zijn afgelopen week dertig reizigers in Olst en ook een aantal in Wijhe achtergebleven omdat de trein te vol zat. Toen bleek een te korte trein ingezet. Van een ontoelaatbare of onveilige situatie is echter geen sprake."