WASHINGTON/BAGDAD/BERLIJN - In het geval van een Amerikaanse aanval op Irak en zijn regime aan het wankelen wordt gebracht, is Saddam Hussein vast van plan de oliebronnen van zijn land op te blazen. Amerikaanse hoge militairen hebben dat dinsdag tegen de zender CBS verklaard.

"We hebben een sterke aanwijzing" dat de Iraakse dictator de tactiek van de verschroeide aarde zal toepassen net als bij de bevrijding van Koeweit in 1991. Tijdens de Amerikaanse operatie Desert Storm om de Irakezen uit het Golfstaatje te verdrijven stak Bagdad de meeste oliebronnen van het landje in brand.

Ecologische ramp

Het duurde negen maanden om de branden te doven en een ecologische ramp in het gebied kon niet voorkomen worden. Mocht Irak hetzelfde doen als in 1991 dan zouden bluswerkzaamheden nog veel meer tijd in beslag nemen. Het land heeft twee keer zo veel oliebronnen als Koeweit. De gevolgen voor de wereldeconomie zouden bovendien niet te overzien zijn. De olieprijzen gaan vermoedelijk door het dak.

Dit alles weerhoudt de Amerikaanse president er echter niet van door te gaan met de voorbereidingen voor oorlog tegen Saddam en zijn kliek. Het Witte Huis haalde uit naar landen die zich op diplomatiek vlak nog altijd verzetten tegen een aanval op Irak en meer tijd willen voor wapeninspecties. Bush herinnerde iedereen, "inclusief de Fransen" eraan dat ze in november hadden ingestemd met "ernstige consequenties" als Irak niet al zijn massavernietigingswapens onthult en ontmantelt.

"Het is me nu duidelijk dat hij (Hussein) niet ontwapent. De tijd raakt op. Hoeveel tijd hebben we nog nodig om er zeker van te zijn dat hij niet ontwapent", vroeg Bush zich af. "Dit lijkt op een herhaling van een slechte film en ik ben niet geïnteresseerd haar te bekijken."

Frankrijk leidt een campagne in de Veiligheidsraad tegen een eenzijdige aanval op Irak. De raad zou uitdrukkelijk militair ingrijpen moeten verlangen op basis van bewijzen tegen het regime in Bagdad. Maar die bewijzen zijn er nog steeds niet, aldus Parijs. "We zien vandaag de dag geen rechtvaardiging voor een (militaire) interventie omdat de inspectuers hun werk kunnen doen", aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin. Hij herinnerde er daarbij aan dat Parijs zijn veto kan gebruiken in de Veiligheidsraad.

De VN bevestigden dinsdagavond in New York ook dat zij nog geen aanwijzingen hebben gevonden voor een veronderstelde band tussen Bagdad en al-Qaeda.

Ook Berlijn blijft tegen een aanval op Irak en zal als nieuw lid van de Veiligheidsraad niet stemmen voor militaire actie. Bondkanselier Schröder liet daar dinsdagavond geen twijfel over bestaan. "Verwacht niet dat Duitsland voor een resolutie zal stemmen die oorlog legitimeert", aldus de regeringsleider. De Bondsrepubliek wordt in februari tijdelijk voorzitter van de Veiligheidsraad maar heeft niet zoals de vijf permanente leden (VS, GB, Rusland, Frankrijk, China) vetorecht.

Of Washington zich veel aantrekt van de weerstand in de Veiligheidsraad is nog maar de vraag. Bush heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat hij met of zonder de VN zal optreden tegen Irak als dat land zich niet houdt aan zijn toezeggingen. De VS en Groot-Brittanië bouwen gewoon verder aan hun enorme legermacht in de Golfregio ten zuiden van Irak. Ze hebben al meer dan 60.000 man ter plaatse en de legermacht groeit snel.

De VS hebben dinsdag weer 37.000 man naar de regio gestuurd en dirigeren twee extra vliegdekschepen naar het gebied. Londen stuurt de komende weken een kwart van zijn strijdkrachten naar het Midden-Oosten, zo is dinsdag gebleken.