AMSTERDAM - De jongste minister uit de Surinaamse geschiedenis, minister van transport, communicatie en toerisme Alice Amafo, is dinsdag afgetreden na berichten dat zij voor een feest op haar 30ste verjaardag in januari omgerekend ruim 10.000 euro aan belastinggeld heeft besteed aan drank, eten en versiering.

"Vanwege de commotie die rond mij is ontstaan, heb ik besloten mijn ontslag aan te bieden aan president (Ronald) Venetiaan", zei Amafo op een persconferentie in haar kantoor in Paramaribo.

Amafo ontkende de beschuldigingen niet, maar zei dat sommige documenten die het parlementslid Jivan Sital van het Boerenverbond had laten zien om het misbruik van overheidsgeld aan te tonen gedeeltelijk vals waren. Welke delen dat waren, zei zij niet.

Sital zei in een reactie dat kabinetsfunctionarissen af moeten blijven van overheidsgeld. "Het is belastinggeld dat bedoeld is om ontwikkeling te brengen en armoede te bestrijden."

Geld

Venetiaan zei in het parlement dat de regering had vastgesteld dat "de gelden waren misbruikt". Of Amafo nog strafrechtelijk vervolgd wordt, is onduidelijk.

Amafo was toen zij in september 2005 aantrad 28 jaar. Haar partij, de A-Combinatie Alliantie, bezet vijf van de 51 zetels in het parlement. Volgens het regeerakkoord mag de partij een nieuwe kandidaat-minister naar voren schuiven.

Amafo is het tweede lid van het huidige kabinet dat heeft moeten aftreden. In januari legde minister van handel Siegfried Gilds zijn functie nadat hij als verdachte was genoemd in een onderzoek naar witwasserij. Inmiddels staat hij daarvoor terecht.