UTRECHT - De wijk Ondiep in Utrecht gaat woensdagavond opnieuw hermetisch op slot. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn dezelfde maatregelen van kracht als afgelopen avond en nacht. De politie vond de mogelijkheden om snel in te grijpen toen effectief.

De politie arresteerde dinsdagavond 135 mensen. Een groot deel van hen, die door de politie buiten de Utrechtse wijk Ondiep zijn opgepakt, is na verhoor naar huis gestuurd. Een aantal zit nog vast. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag gezegd.

Supporters

Onder de arrestanten bevinden zich 'supporters' van de voetbalclubs FC Utrecht, Feyenoord en Ajax die belust waren op rellen in de wijk Ondiep.

De wijk is sinds dinsdag hermetisch afgesloten vanwege ongeregeldheden. Op maandagavond begonnen deze rellen toen er brand werd gesticht in een wijkcentrum. Aanleiding van de onrust is de dood van een man zondagavond. De man werd doodgeschoten door een politieagent die zich bedreigd voelde.

Samenscholing

Een deel van de arrestanten die dinsdagavond is opgepakt, heeft het verbod op samenscholing overtreden. Ook zijn er arrestaties verricht voor overtredingen van strafbare feiten zoals openbare geweldpleging en vernieling. De arrestanten gingen naar politiebureaus in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Een deel van de afzettingen rondom de wijk is woensdag weggehaald. Het is voor de buurtbewoners weer mogelijk de wijk binnen te gaan en te verlaten.

Signalen

Ondiep wordt woensdagavond echter opnieuw hermetisch afgesloten om snel effectief in te kunnen grijpen als er weer ongeregeldheden uitbreken. "De gemeente heeft nog geen signalen dat woensdag weer ongeregeldheden in de stad zullen zijn", aldus de zegsman van de gemeente.

Burgemeester Annie Brouwer van Utrecht en de politie gaan woensdagmiddag om 15.30 uur in gesprek met buurtbewoners. Deze besloten bijeenkomst vindt plaats in de Monicakerk. Twee uur later is er een persconferentie.

Begraven

De man die door de agent werd doodgeschoten wordt zaterdag in besloten kring begraven. Om de uitvaart rustig te laten verlopen, worden uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat gebeurt ook bij de stille tocht donderdag. Die wordt naar verwachting aan het begin van de avond gelopen.