AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de voorlopige hechtenis van twee Limburgse Hells Angels, zogeheten Nomads, opgeschort. Justitie verdenkt het tweetal, dat woensdag op vrije voeten komt, van betrokkenheid bij de liquidatie van drie Limburgse Angels in februari 2004. Tegen veertien anderen loopt momenteel het hoger beroep in die zaak. Twaalf van hen zitten vast.

De politie arresteerde de twee, de 32-jarige M.N. en de 43-jarige R.D., pas vorig jaar. Zij hield de overige verdachte Nomads in de loop van 2004 al aan. Die hebben hun proces in eerste aanleg, bij de rechtbank, al achter de rug. Dat resulteerde op een enkel geval na in zes jaar gevangenisstraf, wegens doodslag op een van de drie slachtoffers. De drievoudige, planmatige liquidatie waar het Openbaar Ministerie had ingezet, achtte de rechtbank niet bewezen.

In december vroegen de advocaten van N. en D., Bart Welvaart en John Silvis, om in elk geval voorlopige vrijlating van hun cliënten. De rechtbank wilde er toen nog niet aan. De raadslieden verzetten zich ook dinsdag tegen het feit dat de twee Nomads de dupe worden van het bizarre verloop van de hoger beroepszaak tegen de overige verdachten. Verwikkelingen met getuigen zijn daar vooral debet aan. De rechtbank vond dinsdag ook dat het voorarrest van N. en D. nu lang genoeg heeft geduurd, de ernst van de verdenkingen ten spijt.

Het Openbaar Ministerie heeft van meet af aan met de bewijsvoering in de zaak geworsteld en heeft dringend behoefte aan getuigen die belastende verklaringen kunnen afleggen. De Nomads zelf geven geen enkele opening van zaken. Op 20 maart zet het gerechtshof in Amsterdam de zaak in hoger beroep voort.

Reeds vorig jaar september eiste het OM voor het hof twintig jaar cel tegen twaalf van de veertien verdachten. De pleidooien van de advocaten werden op het laatste moment uitgesteld, nadat zich weer een nieuwe getuige had aangediend. Deze zal volgende week door de raadslieden aan de tand worden gevoeld. Het is vooralsnog onbekend wanneer de zaak tegen N. en D. inhoudelijk zal worden behandeld.