UTRECHT - Aan de rand van de wijk Ondiep in Utrecht was het dinsdagavond korte tijd onrustig. Op meerdere plaatsen stonden, binnen en buiten de wijk, grote groepen mensen. Rond kwart voor acht bekogelden jongeren aan de binnenkant van de afzettingen de mobiele eenheid aan de Laan van Chartroise met stenen en flessen.

Ook werd daar een brand gesticht tegen een muur. De ME maande de menigte naar binnen te gaan.

Arrestaties

Ook in de Utrechtse binnenstad en bij het stationsgebied is het dinsdagavond onrustig. De politie heeft meer dan vijftig arrestaties verricht. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Grote groepen jongeren lopen door de binnenstad. Het vermoeden is dat zij naar Utrecht zijn gekomen naar aanleiding van de situatie in de Utrechtse wijk Ondiep.

Hekken

De politie sloot dinsdagavond Ondiep hermetisch af. Zij heeft de toegangswegen naar de wijk afgeschermd met grote hekken. Bij de hekken staan veel politieagenten. In de wijk is het betrekkelijk rustig. Wel reden een bus van de ME door de wijk en rijden er agenten te paard en op de fiets.

De politie liet in de loop van de avond één ingang open voor mensen die de wijk in of uit wilden. Dat is aan de Royaards van den Hamkade. De gemeente nam maatregelen om te voorkomen dat in de wijk ongeregeldheden zouden ontstaan. Maandagavond ontstonden er relletjes in de wijk. Daarbij zouden mensen betrokken zijn geweest die niet in de wijk wonen.

Reltoeristen

Burgemeester Brouwer-Korf zei op de persconferentie dat de afsluiting in ieder geval tot woensdagochtend duurt. Zij zei het "afschuwelijk" te vinden dat de informatiebijeenkomst voor bewoners dinsdagmiddag niet door kon gaan. "We hebben zeer serieuze signalen dat er reltoeristen afkomen op de onrust in Ondiep. Daarom nemen we pittige maatregelen."

Aanleiding voor de onrust in Ondiep is een schietpartij zondag op de Thorbeckelaan. Een politieagent die zich ernstig bedreigd voelde, schoot een 54-jarige man neer. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.