DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een brief aangepast waarin 'oude' asielzoekers die vermoedelijk onder de pardonregeling vallen, werden uitgenodigd op het politiebureau te komen praten over hun terugkeer.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) betreurt het dat die brief is verstuurd.

"Dat had niet mogen gebeuren", zei ze dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van SP'er Jan de Wit. Volgens hem zijn mensen door de standaardbrief in grote onzekerheid gebracht, omdat daarin werd gerept over extra inspanningen om hun vertrek uit Nederland te realiseren.

Pardonregeling

De gesprekken gaan gewoon door, aldus Albayrak. Maar ze zijn volgens haar nu 'voorlichtend en ondersteunend' van aard, terwijl ze daarvoor dwingend waren en gericht op terugkeer. De IND gebruikt inmiddels een nieuwe brief om mensen uit te nodigen voor een gesprek over de actuele stand van zaken en de pardonregeling, die nog in de maak is. Velen komen opdagen en stellen het gesprek op prijs, stelde de staatssecretaris.

Uitzetstop

De Tweede Kamer dwong drie maanden geleden, in afwachting van een pardonregeling, een uitzetstop af van uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) binnenkwamen en nog in ons land zijn. De gesprekken met de ambtenaren zijn bedoeld om de onzekerheid bij veel betrokkenen weg te nemen. "Zo wordt dat ook ervaren", zei Albayrak.

Mensen mogen zelf weten of ze het gesprek aangaan. Wie niet komt opdagen, kreeg tot dusver herhalingsoproepen. De staatssecretaris zei echter dat ze daarmee misschien wil stoppen.

Albayrak verwacht binnen enkele maanden de pardonregeling klaar te hebben. Hoeveel mensen eronder gaan vallen, kon ze nog niet zeggen.