MOGADISHU - Het paleis van de Somalische president Abdullahi Yusuf in Mogadishu is dinsdag met mortiervuur bestookt. De president bleef ongedeerd, aldus zijn woordvoerder, maar een 12-jarige jongen kwam om het leven toen hij werd geraakt door een afgedwaalde mortiergranaat.

Yusuf was net vanuit Baidoa in het paleis in de Somalische hoofdstad aangekomen toen de aanval werd geopend. Er werden zes mortiergranaten afgevuurd. Twee daarvan kwamen binnen terecht, vier bleven buiten de paleismuren, zei de vader van de omgekomen jongen. Drie van zijn kinderen raakten gewond door rondvliegende scherven.

Kordon

Na de aanval zette het Ethiopische leger het gebied af en vormde een kordon rond het paleis. Maandag ging het Somalische parlement ermee akkoord de overgangsregering van Baidoa terug te laten keren naar Mogadishu. Volgens de woordvoerder van Yusuf was de aanval bedoeld om te laten zien dat de regering het in de stad niet voor het zeggen krijgt.

Scepter

De Somalische regering verdreef vorig jaar met de hulp van het Ethiopische leger de radicaal islamitische militie die in een groot deel van het land de scepter zwaaide, maar de regering moet nu het hoofd bieden aan een opstand, terwijl de Ethiopiërs zijn begonnen zich terug te trekken.

De eerste vredessoldaten van de Afrikaanse Unie die vorige week in het land zijn gearriveerd zijn ook al het doelwit van aanvallen geworden.