MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag hoofdconstructeur B&S Constructies uit Den Bosch (voorheen Verbossen) als enige veroordeeld voor dood door schuld in het Maastrichtse balkondrama Patio Sevilla.

Het bedrijf moet een boete van 22.500 euro betalen. Het Openbaar Ministerie had om een geldstraf van twee keer 35.000 euro gevraagd.

In april 2003 braken enkele zwevende balkons van het appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht af. Daarbij kwam een echtpaar om het leven.

Geldstraf

Hoofdaannemer Smeets Bouw Maastricht en bouwadviesbureau Kaskon uit Zoetermeer werden vrijgesproken van dood door schuld. Het OM had tegen Smeets Bouw de strafrechtelijk maximale boete van twee keer 45.000 euro geëist en voor Kaskon een geldstraf van twee keer 20.000 euro gevraagd.

Ondeskundig

Volgens het OM hebben de drie bedrijven ondeskundig en onzorgvuldig gehandeld, en zijn ze onachtzaam en onvoorzichtig geweest. Door hun schuld zouden de twee slachtoffers zijn gevallen.

De rechtbank deelt die mening niet. Alleen B&S Constructies heeft dermate onachtzaam gehandeld dat dood door schuld kan worden bewezen. De twee andere bedrijven hebben ook fouten gemaakt, maar volgens de rechtbank zijn die niet ernstig genoeg voor strafvervolging.

Constructie

Tijdens de constructie en de bouw van de zwevende balkons is fout op fout gestapeld. Zo werden tekeningen en aanpassingen niet gecontroleerd en was er sprake van verkeerde aannames en berekeningen.

De bedrijven informeerden elkaar onvoldoende. Al tijdens de bouw werden er scheuren in de balkons en bij de bevestigingspunten geconstateerd, maar op die signalen werd onvoldoende gereageerd.