DEN HAAG - Ongeveer twaalf miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder kunnen woensdagochtend vanaf 07.30 uur voor de tweede keer binnen een jaar naar het stembureau in hun buurt om hun stem uit te brengen voor de Tweede-Kamer. In mei bracht 79,1 procent van de kiesgerechtigden hun stem uit. In 1998 lag dat een stuk lager met ,3 procent.

De opkomst is traditioneel behoorlijk afhankelijk van het weer. Voor woensdag worden buien voorspeld, vooral in de kustprovincies. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden.

Nederland telt ongeveer 10.000 stembureaus waar met een stemcomputer of het aloude stembiljet kan worden gestemd. De deuren gaan 's avonds om negen uur dicht. Rond 22.00 uur wordt een redelijk betrouwbare voorlopige uitslag verwacht. Mogelijk zijn CDA en PvdA dan nog steeds in een nek-aan-nekrace verwikkeld en blijft Nederland tot na middernacht in spanning.

PvdA licht favoriet

De PvdA is volgens de peilingen licht favoriet bij de verkiezingen. De partij van lijsttrekker Bos en premierkandidaat Cohen was dinsdag voor het eerst in alle drie serieuze zetelpeilingen de grootste. Volgens NIPO en Interview/NSS mogen de sociaal-democraten op 43 zetels rekenen, Maurice de Hond kwam zelfs op 45.

Dat betekent een reuzenwinst voor de PvdA, die nu met 23 mensen in de Kamer zit. Het CDA staat in alle peilingen op 42 zetels, een verlies van 1 zetel in vergelijking met de huidige fractie.

'Overlopers'

Omdat PvdA en CDA zo dicht bij elkaar zitten, is de keuze van de laatste twijfelaars en 'overlopers' in het stemhokje beslissend. De waardering van het optreden van Balkenende en Bos in het laatste lijsttrekkersdebat op dinsdagavond kan daarbij een doorslaggevende rol spelen. Volgens bureau Marketresponse was 31 procent van de kiezers dinsdag og 'zwevend'. Het zou vooral potentiële CDA-kiezers betreffen.

Maurice de Hond presenteert woensdagmiddag rond 17.30 uur, terwijl de verkiezingen nog in vole gang zijn, zijn laatste peiling. Die wordt gehouden na het laatste lijsttrekkersdebat van dinsdagavond en de conference van Freek de Jonge, die volgens De Hond ook een rol kan spelen bij de stemkeuze. Om 21.00 uur verschijnt een voorlopige prognose van de uitslag door het bureau Interview/NSS.