PYONGYANG - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohammed El-Baradei, is dinsdag aangekomen in Noord-Korea. Dat meldt de BBC.

Bekijk video

De leider van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties is in het stalinistische land om te praten over de eerste stappen van de ontmanteling van het Noord-Koreaanse atoomprogramma.

Tijdens het zogeheten zeslandenoverleg beloofde Noord-Korea vorige maand zijn enige nucleaire reactor in Yongbyon binnen zestig dagen stil te leggen en te verzegelen in ruil voor economische hulp en brandstofleveranties. El-Baradei wil onder meer bereiken dat de regering in Pyongyang hem een tijdschema geeft voor de terugkeer van de IAEA-inspecteurs.

Positief resultaat

"We hopen te bespreken hoe we de akkoorden kunnen implementeren die bereikt zijn tijdens het zeslandenoverleg. Ik hoop dat het een positief resultaat zal opleveren", zei El-Baradei. Het akkoord volgde vijf maanden na een Noord-Koreaanse atoomproef. Die werd internationaal scherp veroordeeld en leidde tot sancties tegen Pyongyang.

Donkere jaren

Noord-Korea zette in 2002 de nucleaire inspecteurs van het IAEA het land uit. Later trok het zich ook terug uit het Non-Proliferatieverdrag dat de verspreiding van kernwapens moet voorkomen. El-Baradei hoopt dat na deze donkere jaren de samenwerking kan worden hervat. Maar hij waarschuwde ook dat het lang zal duren voordat het vertrouwen is hersteld.