SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol heeft dinsdagochtend last gehad van mist. Minstens 35 vliegtuigen weken uit naar andere luchthavens omdat landen niet mogelijk was. Dat liet een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dinsdag weten.

De problemen ontstonden vrij onverwachts rond half acht.

Vluchten die al op weg waren naar Amsterdam moest bij aankomst boven de luchthaven in de lucht wachten of elders landen. Enkele tientallen toestellen weken daarop uit naar vliegvelden Beek en Eindhoven en in de omliggende landen.

Hotelkamers

Dik 9000 passagiers van de KLM zijn gestrand wegens de zware mist op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij heeft in de omgeving van de luchthaven 1100 hotelkamers geboekt om de reizigers op te vangen. Schiphol zelf zet vijfhonderd veldbedden neer.

Volgens een woordvoerster van de luchthaven zijn "in de vijftig" vluchten geannuleerd. De mist trok aan het einde van de ochtend op. De luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland proberen sindsdien de vertragingen zo snel mogelijk in te lopen.

Woensdag

Woensdagochtend wordt echter weer zware mist verwacht. Volgens KLM is het mogelijk dat daardoor opnieuw vluchten moeten worden omgeleid of geannuleerd. Het aantal gedupeerde passagiers zou kunnen verdubbelen als de maatschappij er dinsdagmiddag niet in slaagt veel mensen alsnog naar hun bestemming te brengen.

Rotterdam Airport

Ook Rotterdam Airport had last van mist. Rond tien uur loste de mist enigszins op. De verwachting is dat aan het eind van de ochtend de problemen voorbij zijn.