WASHINGTON - Overmatig gebruik van alcohol en drugs onder Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan vormt een groeiend probleem. Dat meldde The New York Times dinsdag.

In beide landen is het gebruik van alcohol voor de militairen strikt verboden. Alcohol en drugs blijken steeds vaker in het spel te zijn bij misdaden gepleegd door Amerikaanse militairen gelegerd in beide oorlogszones.

De krant kreeg na een beroep op de Freedom of Information Act inzage in veroordelingen van militairen die actief waren in Afghanistan en Irak. Bij meer dan een derde van de aanklachten zijn alcohol of drugs betrokken. Van de 665 zaken waarbij het uiteindelijk tot een veroordeling kwam, was in 240 gevallen sprake van overmatig alcohol- of drugsgebruik.

Mahmudiya

Een van de bekendste gevallen van drankmisbruik die leidde tot geweld is de zaak-Mahmudiya. In deze Iraakse stad verkrachtten troepen van de 101e Luchtlandingsdivisie vorig jaar maart een 14-jarig meisje. Daarna vermoordden ze het meisje en haar familie. De militairen hadden volgens aanklagers lokaal gebrouwen whiskey gedronken.

Ondanks het verbod kunnen militairen in beide landen vrij eenvoudig aan alcohol en drugs komen. Zo sturen vrienden thuis naar uitgezonden militairen flessen met mondwater die gevuld zijn met alcoholische dranken. Ook is het voorgekomen dat medici wodka smokkelen in infuuszakken. Ook verkopen Iraakse militairen drank en illegaal gestookte alcohol.

Stress

Psychiater Thomas Kosten van een veteranenziekenhuis in Houston wijt het alcohol- en drugsgebruik aan de stress die werken in een oorlogszone met zich meebrengt. Soldaten die vochten in de Vietnamoorlog zochten ook hun heil in deze middelen, zegt hij in de krant. Het Pentagon noemt het probleem "zeer ernstig" en is "bijzonder bezorgd".