HILVERSUM - De parlementaire journalisten wisten het waarschijnlijk nog niet, maar ook de politieke leiders in Nederlanders hebben wel eens wat gepikt: de een een boek, de ander een paar dubbeltjes van zijn moeder om er sigaretten van te kopen. Maar of ze er samen voor in een cel worden gestopt...

De onthullingen werden dinsdagavond gedaan tijdens het Jeugdjournaal Lijsttrekkersdebat. Daar presenteerden zich de partijleiders Jan Peter Balkenende (CDA), Gerrit Zalm (VVD), Wouter Bos (PvdA) en Jan Marijnissen (SP) aan jeugdig Nederland. Voor het gemak werden ze voorgesteld als "de bazen van het land".

Marijnissen heeft wel eens gejat

Al heeft de Brabantse Marijnissen zich ook wel eens schuldig gemaakt aan het weggrissen van andermans eigendom, hij moest erg lachen dat Zalm ooit geld uit een kistje had gepikt, "omdat hij ooit onze schatbewaarder van Nederland is geweest." Andere 'onthullingen' kwamen toen er vragen werden gesteld over roken.

Wouter Bos gaf schoorvoetend toe dat hij wel eens stiekem aan de Kromme Rijn bij Utrecht op woensdagmiddag een sigaretje rookte. "Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik was toen 8 jaar", vertelde hij met het schaamrood op de kaken.

Onderwijs, milieu en natuur

Maar wat de kinderen echt wilden weten was hoe de "bazen van Nederland" omgaan met het onderwijs, milieu, natuur en de opvang van vluchtelingen. In veel gevallen begrijpen kinderen niet dat ouders uit het buitenland hier lange tijd met hun kinderen mogen blijven wonen, maar dat ze dan toch na een paar jaar moeten opzouten.

Zalm en Balkenende strenge vaders

Zalm en Balkenende deden zich voor als strenge vaders en vinden dat je moet voorkomen dat er miljoenen mensen naar Nederland vluchten, want dan wordt het te vol. Bos en Marijnissen menen dat sommige vaders en moeders en "klasgenootjes", die hier al heel lang wonen, goed Nederlands spreken en zijn geïntegreerd, best kunnen blijven.

Het kostte de lijstrekkers zichtbaar moeite om over te schakelen naar de taal van de kinderen. Ze deden hun best. Bos had het niet over het lerarentekort, maar dat meesters niet met lange gezichten voor de klas moeten staan omdat ze plezier in hun werk moeten hebben.

Nederland veilig

Marijnissen had het over een nieuwe wet voor speelgelegenheden en dat er te veel armoede is onder kinderen. Volgens Balkenende moet Nederland vooral veilig zijn, zodat kinderen zonder kleerscheuren op straat kunnen spelen en Zalm maakte nog eens duidelijk dat hij graag banen wil creëren voor vaders en moeders.

Waarom heeft Balkenende geen gel in zijn haar?

Aan de andere kant waren er ook vragen van de kinderen zelf, zoals waarom de premier geen gel in zijn haar heeft en waarom Zalm wegen wil aanleggen terwijl Nederland in zijn ogen vol is. "En heeft meneer Bos wel genoeg tijd voor zijn vrouw?."

Anders dan bij de 'grote mensendebatten' kwam op iedere vraag direct een antwoord. Daarna mochten de vijftig aanwezige kinderen hun stem uitbrengen. De meeste kinderen besloten om letterlijk achter Jan Marijnissen te gaan staan.