AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond twee aanhoudingen verricht in verband met ongeregeldheden in de Utrechtse wijk Ondiep. Een agent raakte lichtgewond toen stenen door de ruiten van de politieauto werden gegooid.

Bekijk video

In een reactie zei een woordvoerder van de gemeente dat er maatregelen zullen volgen op de ongeregeldheden van maandagavond.

Burgemeester Annie Brouwer heeft de inwoners tegen 23.00 uur via de regionale media toegesproken. Na middernacht werd het volgens de politie rustiger in de wijk.

Mes

Zondagavond schoot een motoragent in de wijk een man dood nadat hij en een collega met een mes werden bedreigd. Dit vormde de aanleiding voor de onrust in de wijk.

De politie en de gemeente hebben maandag geprobeerd contact met bewoners in de wijk te leggen en de rust te bewaren. Toch verzamelden zich aan het begin van de avond een grote groep jongeren, stelt de politie. Een groot deel daarvan zou niet in Ondiep wonen.

Brandjes

De jongeren liepen met stenen rond en stichtten diverse brandjes, onder meer in een bureau Halt en een auto, zegt de politie. De brandweer bluste alle brandjes, maar één brandweerauto raakte beschadigd door een steen. Ook richtte de groep zich tegen de politie, waarbij een agent gewond raakte.

Emoties

De burgemeester zei maandagavond de emoties te begrijpen maar de ongeregeldheden te betreuren. Ze benadrukte dat de politie-inzet er vooral op gericht is de bewoners in de wijk te beschermen en de rust te herstellen.

Politie en gemeente zeggen een bijeenkomst voor de bewoners voor te bereiden. Wanneer deze plaatsvindt, is niet bekend. De politie houdt rekening met nieuwe ongeregeldheden.