ALGECIRAS/KOPENHAGEN - Twee maanden na het zinken van de tanker Prestige voor de kust van de noordelijke deelstaat Galicië, is dinsdag voor de Zuid-Spaanse kust een schip met een grote voorraad olie onder water verdwenen. De Spaanse media meldden dat in de buurt van de Britse kroonkolonie Gibraltar een olievlek van 1 vierkante kilometer drijft.

De 40 meter lange tanker Spabunker IV is dinsdagmorgen vroeg voor de kust van de havenstad Algeciras gezonken. De kapitein van het schip kwam daarbij om het leven. Zijn lichaam is later op de dag gevonden. De twee andere bemanningsleden verlieten op tijd het schip en werden gered.

1000 Ton olie

De Spaanse vice-premier Mariano Rajoy zei tegen de krant Diario de Sevilla dat het schip ongeveer 1000 ton olie vervoerde. Hij stelde dat er nog geen duidelijkheid is over de oorzaak van het incident.

Op de Oostzee moest de olietanker Kapitän Stankow op last van de Deense scheepvaartautoriteiten dinsdag de reis van Estland naar Antwerpen staken, omdat loodsen bij een inspectie constateerden dat de stuurinrichting kapot was. Het schip liep de haven van Gedser binnen.

Russisch eigendom

De Kapitän Stankow had 70.000 ton olie aan boord en is in Liberia geregistreerd. Een Russische rederij is eigenaar van de tanker.

Activisten van Greenpeace voerden maandag nog actie in Gibraltar om te wijzen op de risico's' van het varen met olietankers door de Straat van Gibraltar en in de Oostzee.