AMSTERDAM - Op station Amsterdam Muiderpoort is maandagavond een intercity uit Amersfoort op een lege dubbeldeks passagierstrein gebotst. De machinist van die trein raakte bekneld. Hij kon worden bevrijd en is lichtgewond.

Bekijk video

In de passagierstrein raakte niemand gewond. Alle passagiers uit de trein uit Amersfoort konden op eigen gelegenheid de trein verlaten. Dat maakte een woordvoerder van de spoorwegpolitie bekend.

De botsing gebeurde rond 18.30 uur. Van de lege passagierstrein ontspoorden twee rijtuigen.

Vrijgegeven

Het treinverkeer van en naar Amsterdam uit Amersfoort en Utrecht heeft enkele uren stilgelegen. Volgens spoorwegbeheerder Prorail konden rond 22.45 uur de sporen tussen Amsterdam en Utrecht weer worden vrijgegeven.

De laatste treinen van de maandag rijden dus weer. Op het traject Amsterdam-Weesp is een van de twee sporen weer vrij voor gebruik. Treinen rijden minder frequent dan het spoorboekje.

Herstel

Herstel van het andere spoor en het opruimen van de twee ontspoorde rijtuigen duurt naar verwachting tot in de loop van dinsdag. Reizigers kunnen via de informatieborden op de stations en reisinformatie via teletekst het treinverkeer in de gaten houden.

Bergafwaarts

Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, stelde in een reactie dat het "bergafwaarts" gaat met de veiligheid op het spoor.

"Onlangs waren er nog stevige aanrijdingen in Arnhem en Rotterdam, nu gaat het mis in Amsterdam", aldus Rikus Spithorst van Rover. "We kennen de oorzaak van deze botsing nog niet, maar de situatie is bijzonder zorgelijk."

Treinongeluk Amsterdam