ANTWERPEN - Bij een inbraak in de gebouwen van ABN Amro in Antwerpen is voor 28 miljoen dollar (21,3 miljoen euro) aan diamanten geroofd. Dat heeft justitie in Antwerpen maandag bekendgemaakt.

Bekijk video

Vermoedelijk heeft een Engelstalige man van tussen de 55 en 60 jaar de kluizen van de bank in het hart van de Antwerpse diamantbuurt vorige week maandag leeggehaald. Hij kwam zeer regelmatig in de bank aan de Pelikaanstraat en bereidde zo zijn inbraak een jaar lang minutieus voor, aldus justitie. De roof zelf is "zeer keurig en precies" uitgevoerd.

De verdachte deed zich voor als een Argentijn, maar inmiddels blijkt dat hij zijn paspoort had gestolen. Op bewakingscamera's is zijn gezicht slecht te zien. Hij vermeed de camera's en droeg steeds een pet.

Gebrek aan sporen

"De verdachte heeft ons weinig aangereikt waar we verder mee kunnen", aldus de justitiewoordvoerster over het gebrek aan sporen. De politie onderzoekt nog of de verdachte binnen de bank medewerking kreeg. Vooralsnog zijn alle medewerkers echter gewoon op hun werk verschenen.

De gestolen diamanten zijn samen 120.000 karaat. Onder de buit zitten enkele zeer karakteristieke stenen, zoals een uitzonderlijk langvormige ruwe diamant van 133 karaat. Verder zijn onder meer 41 blauwe diamanten gestolen.

Onderpand

De diamanten waren onderpand voor leningen die ABN Amro had verstrekt. De bank vergoedt de gedupeerde klanten voor de roof uit het goed beveiligde gebouw, aldus de Vlaamse omroep VRT. De bank wil geen commentaar geven.

Voor een gouden tip wordt een beloning van 2 miljoen euro uitgeloofd, aldus justitie. Van wie dat geld komt, wilde de woordvoerder niet zeggen. "Het is zeer uitzonderlijk dat in België zo'n tipgeld wordt uitgeloofd. Wij hebben zo'n traditie niet", aldus een justitiewoordvoerster.

De roof is geen record. In dezelfde diamantwijk in Antwerpen is vier jaar geleden voor bijna 100 miljoen euro buitgemaakt door een Italiaan. In Nederland is op Schiphol twee jaar geleden voor ongeveer 75 miljoen euro aan diamanten en sieraden gestolen: de zaak is nooit opgelost.