WARMOND - De familie von Trapp uit Oostenrijk heeft in de Tweede Wereldoorlog meerdere maanden in Warmond ondergedoken gezeten. Het muzikale en kinderrijke gezin stond model voor de Amerikaanse film The Sound of Music.

Schrijfster Miep Smitsloo kwam bij het onderzoek van haar juist verschenen boek Het Tolhuysch tot deze ontdekking, zo meldde zij maandag.

De Von Trapps ontvluchtten Oostenrijk kort na de Anschluss, de annexatie van Oostenrijk door het Duitsland van Hitler in 1938. Op deze manier wilden zij de dienstplicht van vader Georg en hun oudste zoon ontlopen. Uiteindelijk vonden zij hun toevlucht in Amerika. Het was niet eerder bekend dat zij hun vlucht naar Amerika via Nederland hadden gemaakt.

In Warmond kregen de Von Trapps onderdak bij de familie Menten. "De families kwamen elkaar tegen tijdens de Salzburger Festspiele en raakten bevriend", aldus Smitsloo. Volgens de schrijfster heeft de familie Menten er nooit een geheim van gemaakt dat de beroemde Von Trapps bij hen inwoonden. "Het kwam gewoon nooit eerder ter sprake."

Maria von Trapp, de moeder van het gezin die zich aanvankelijk als non over de Von Trapp kinderen ontfermde, heeft Warmond nooit genoemd in haar beroemde biografie The Story of the Trapp Family Singers. Waarom zij aan het dorpje boven Leiden voorbij is gegaan, is de schrijfster van Het Tolhuysch onbekend.