GENEVE - De regering van Sudan is direct betrokken bij de oorlogsmisdaden in de regio Darfur. De autoriteiten in Khartum hebben de ernstige schendingen van de mensenrechten georkestreerd en hebben daar zelf in geparticipeerd.

Dat is de conclusie van een rapport van een onderzoeksmissie van de Mensenrechtenraad, het mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties.

Schendingen

De situatie in Darfur wordt gekenmerkt door "omvangrijke en systematische schendingen van de mensenrechten en ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht", aldus het rapport.

In de Sudanese regio is sinds 2003 een opstand aan de gang en houden door de regering gesteunde Arabische milities huis waarbij zeker 200.000 doden gevallen en 2,5 miljoen mensen van huis en haard zijn verdreven.

Visum

Sudan weigerde overigens een visum te verstrekken aan de leden van de onderzoeksmissie van de Mensenrechtenraad. De rapporteurs reisden daarom naar de grens van Sudan met Tsjaad en bezochten ook Addis Abeba, de zetel van de Afrikaanse Unie. De AU probeert al enkele jaren tevergeefs het geweld in Darfur te beteugelen met enkele duizenden vredestroepen.

Actie

Het rapport roept de VN-Veiligheidsraad op dringend actie te ondernemen om de bevolking in Darfur te beschermen. De regering van Sudan weigert overigens een VN-vredesmacht tot het gebied toe te laten. De Mensenrechtenraad, dat maandag in Genève een vergadersessie begon, gaat het rapport over Darfur vrijdag bespreken.