ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag de 45-jarige A. D. uit Westervoort conform de eis tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld. D. bracht op 8 juli zijn ex-vrouw en haar vriend met messteken om het leven. Aanleiding voor de dodelijke steekpartij was een ruzie tussen de man en zijn vrouw over een omgangsregeling voor hun 10-jarige zoon. Deze jongen was grotendeels getuige van de steekpartij.

De man, van oorsprong een Syrische Koerd, woonde lange tijd samen met zijn vrouw in Wit-Rusland. In 1993 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Zijn vrouw volgde later. Het huwelijk liep spaak en in 1999 ontvluchtte de vrouw samen met haar twee kinderen de woning in Westervoort. Zij verhuisde naar Ede. Daar woonde zij met haar nieuwe vriend en twee kinderen.

Op 6 en 7 juli verbleef de jongste zoon dat weekeinde bij zijn vader. Toen hij op maandagavond 8 juli nog niet terug was, gingen zijn moeder en haar vriend naar Westervoort om de jongen op te halen. Al snel ontstond er ruzie. De vader haalde daarop een broodmes uit de keuken en stak daarmee diverse malen in op zijn ex-vrouw en haar vriend.

Noodweer

De man heeft steeds volgehouden dat hij uit noodweer heeft gehandeld. Volgens de rechtbank is daarvan niets gebleken zeker niet omdat de man doorging met steken en schoppen, zelfs toen de slachtoffers al lang weerloos op de grond lagen.