BRUSSEL - NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer waarschuwt dat de NAVO-landen verdeeld kunnen raken tussen landen die wel of niet beschermd worden door een anti-raketsysteem. "Als het om raketbescherming gaat, zou er geen A-divisie en een B-divisie moeten zijn binnen de NAVO", zei De Hoop Scheffer in een interview met de Financial Times maandag.

Polen en Tsjechië willen op eigen houtje een Amerikaans systeem neerzetten tegen raketten uit onder meer Iran en Noord-Korea. Dat zou het zuidoosten van Europa, waaronder Turkije, echter onbeschermd laten.

Raketschild

De Hoop Scheffer pleit daarom voor een NAVO-raketschild. Plannen daarvoor liggen al klaar. Meerdere landen, waaronder Frankrijk, hebben bezwaren. Ze volgen daarmee furieuze protesten van Rusland, die de Amerikaanse installaties in de NAVO-landen als een bedreiging ziet.

De secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap ziet de bedreiging van Iraanse en Noord-Koreaanse raketten als realistisch. "Er is alle reden om dat te geloven, gezien de Noord-Koreaanse rakettesten, de Iraanse capaciteiten en wat de Iraniërs zeggen", aldus De Hoop Scheffer.

De Hoop Scheffer wijst de Russische protesten tegen het raketschild in NAVO-landen af. "Je hoeft geen technologisch wonderkind of een Einstein te zijn om te begrijpen dat dit onmogelijk gericht kan worden tegen de Russen, zei hij over het systeem dat aanvalsraketten uit de lucht kan schieten.