DEN HAAG - Het ministerie van Jusitie heeft twee keer aangifte gedaan tegen aanbieders van belspelletjes wegens het aanbieden van kansspelen zonder de vereiste vergunning. Tegen wie aangifte is gedaan wil het ministerie niet zeggen.

Een woordvoerder van het departement bevestigde daarmee maandag een bericht in de Volkskrant. Belspelletjes worden dagelijks uitgezonden door commerciële omroepen.

De aangiften zijn gedaan door het Projectbureau Kansspelen van het ministerie. Het bureau had circa honderd klachten ontvangen. De aanbieders van belspelletjes zijn sinds 1 januari 2006 gehouden aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen.

Het Functioneel Parket zegt dat de FIOD-ECD de aangiftes in onderzoek heeft. Over het onderzoek wil het parket verder geen mededelingen doen.

Donner

In april vorig jaar deelde toenmalig minister Donner van Justitie de betrokken Kamercommissie al mee dat zijn ministerie diverse commerciële omroepen had "aangeschreven te stoppen en dat, waar aan dat verzoek geen gehoor wordt gegeven de dossiers worden overgedragen aan het OM met het verzoek strafvervolging te beginnen."

Aangifte

De drie aanbieders van belspelletjes (SBS, RTL Nederland en Talpa) zeggen niet op de hoogte te zijn van aangifte tegen hun zenders. "Wij hebben in mei vorig jaar wel een brief gekregen dat er aangifte is gedaan, maar die aangifte hebben wij nog nooit gezien.

Ook is er op ons verzoek om meer informatie over deze vermeende aangifte nooit een reactie gekomen", zo verklaarde een woordvoerder van RTL Nederland maandag.

Gedragscode

De drie zenders houden zich, zo verklaren zij gedrieën, strikt aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen zodat hen geen enkele blaam treft. "We hebben een open relatie met de overheid en nemen deel aan een werkgroep die zich met deze zaak bezighoudt. Wij gaan er van uit dat er een open dialoog is", aldus RTL.