EL ALTO - De Venezolaanse president, Hugo Chávez, heeft zondag in een vlammend betoog de regering van de Verenigde Staten ervan beschuldigd dat zij "moorden op leiders en staatsgrepen voorbereidt" in Latijns-Amerika.

In een toespraak voor duizenden Bolivianen zei Chávez: "Ik richt een waarschuwing tot jullie: de ambassades van de Verenigde Staten zijn bezig met het voorbereiden van moorden op leiders en staatsgrepen in onze landen."

Hij waarschuwde voor Amerikaanse infiltraties in Latijns-Amerikaanse legers en riep Latijns-Amerikaanse militairen op op hun hoede te zijn voor de Amerikaanse geheime dienst CIA. "Hoepel op, gringo, ga naar huis!" riep Chávez.

Colombia

In Bogota heeft zondag een menigte voornamelijk jonge betogers gedemonstreerd tegen het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Colombia. De menigte verbrandde achttien Amerikaanse vlaggen en riep leuzen als: "Bush, de hoerenzoon, is aangekomen".

Arrestaties

Bij botsingen rond het presidentiële paleis vielen zeker drie gewonden. De politie heeft tientallen arrestaties verricht en zette traangas en waterkanonnen in tegen betogers die barricades hadden opgeworpen van brandende meubels.

Het is voor de eerste keer in 25 jaar dat een Amerikaanse president Colombia bezoekt. De Colombiaanse president Alvaro Uribe is de belangrijkste bondgenoot van Bush in Zuid-Amerika. Bush werd zondag op het vliegveld van Bogota met militair eerbetoon ontvangen.

Bliksembezoek

Er zijn meer dan 20.000 Colombiaanse militairen en agenten op de been om het bliksembezoek van Bush te beveiligen. Toch werd een overnachting van Bush in Colombia niet veilig geacht. Hij blijft maar zeven uur in Colombia en reist dan door naar Guatemala.

Ook daar is Bush niet bij iedereen welkom. Maya-indianen zijn verbolgen dat Bush hun heilige plaats Iximché wil bezoeken. "De aanwezigheid van de heer Bush in een plaats als Iximché verminkt de eer van deze plaats", aldus een indianenleider die herinnerde aan de dood en het lijden die Bush in de wereld heeft verspreid.

De indianen willen de plaats na het bezoek van Bush in een ceremonie met wierook, kruiden en kaarsen reinigen van "boze geesten" zodat hun voorvaderen weer in vrede kunnen rusten.

CIA

De Amerikaanse geheime dienst CIA hielp in 1954 bij een staatsgreep waarbij een democratisch gekozen socialistische regering in Guatemala omver werd geworpen. Tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog van 1960 tot 1996 vernielden door de Amerikanen gesteunde troepen hele Maya-dorpen.