LONDEN - Onrijpe cellen uit beenmerg zijn in staat de hersenen te bereiken en zich daar te ontwikkelen tot functionerende hersencellen. Onderzoekers van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Neurologische Ziekten en Beroerten hebben dat ontdekt.

Zij geloven dat hun bevindingen uiteindelijk kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor hersenbeschadigingen en ziekten als Alzheimer en Parkinson, meldde de BBC dinsdag.

De wetenschappers onder leiding van dr. Eva Mezey onderzochten de hersenen van overleden vrouwen die transplantaties hadden gekregen van het beenmerg van mannen. In de hersenen zochten zij naar cellen die het Y-chromosoom bevatten, dat alleen in mannelijke cellen voorkomt. Als dergelijke cellen in de hersenen van de vrouwen zouden voorkomen, moesten die wel van de mannelijke donor afkomstig zijn, zo redeneerden de onderzoekers.

Klonteringen

In alle onderzochte hersenpreparaten troffen de onderzoekers veel cellen met het Y-chromosoom aan. Die cellen zaten in een soort klonteringen bijeen. De onderzoekers concluderen daaruit dat de cellen zich zijn blijven delen nadat zij zich in de hersenen tot hersencellen hebben ontwikkeld.

Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat beenmergcellen via de bloedstroom door het hele lichaam kunnen reizen en dat zij zich tot verschillende celtypen kunnen ontwikkelen. Dat onderzoek is echter alleen bij dieren verricht.

Toepassingen

Onderzoeksleider Mezey zei tegen de BBC dat als er een manier wordt gevonden om beenmergcellen in het gebied te brengen waar neurologische schade is aangericht, de mogelijkheid ontstaat om de schade door neurologische ziekten, beroertes en dergelijke te herstellen.

"Op dit moment lijkt er meer enthousiasme te zijn voor het bestuderen van stamcellen uit embryo's dan voor volwassen stamcellen. Maar het kan wel eens moeilijk zijn genoeg embryostamcellen te verkrijgen voor klinische toepassingen. Van de andere kant is het bij volwassen stamcellen mogelijk die uit de patiënten zelf te halen."

De onderzoekster benadrukte wel dat nog uitvoerig moet worden gekeken naar de risico's van schadeherstel met stamcellen, zoals het overbrengen van virussen en het optreden van afstotingsverschijnselen.