PARIJS - De Franse president Jacques Chirac heeft zondagavond officieel zijn afscheid uit de politiek bekendgemaakt. Hij stelt zich niet herkiesbaar voor een derde ambtstermijn bij de verkiezingen volgende maand.

Bekijk video

De president sprak de Fransen live op radio en televisie toe. De 74-jarige Chirac was 45 jaar politiek actief. Hij was premier en jarenlang burgemeester van Parijs. Hij volgde in 1995 de socialist François Mitterrand op als president. Zijn huidige tweede termijn loopt op 16 mei af.

Zijn eigen partij, de rechtse UMP, riep minister Nicolas Sarkozy eerder dit jaar uit tot kandidaat voor de verkiezingen op 22 april. In de peilingen is Sarkozy koploper. Andere kanshebbers zijn de centrumkandidaat François Bayrou en de socialiste Ségolène Royal, die in de jongste peilingen gelijkstaan.

Sarkozy

Chirac sprak in zijn afscheidstoespraak geen voorkeur uit voor een van de kandidaten. "Ik zal nog de gelegenheid hebben iets te zeggen over mijn persoonlijke keuzes", zei hij slechts. Zijn partijinterne rivaal Sarkozy had eerder zondag in een interview gezegd dat het een "belangrijke politieke gebeurtenis" zou zijn als Chirac hem zou steunen.

Verdraagzaamheid

Chirac memoreerde in zijn afscheidstoespraak de bijzondere rol van Frankrijk in de wereld: "Frankrijk is geen land zoals de andere." Ten aanzien van een dreigende "botsing van beschavingen" moet Frankrijk de waarden van verdraagzaamheid en wederzijds respect verdedigen.

Chirac sprak zich uit tegen extremisme, racisme en antisemitisme. Frankrijk moet zich inzetten voor rechtvaardigheid en vrede. Hij benadrukte het belang van de scheiding van kerk en staat.

Europa

De scheidende president pleitte tevens voor een "machtig Europa" dat zijn maatschappelijk model weet te verdedigen in een veranderende wereld.

Reacties

In een reactie op de toespraak zei de extreemrechtse leider Jean-Marie Le Pen zondagavond dat Chirac de "slechtste president van de Republiek in de geschiedenis van Frankrijk" was. Le Pen heeft naar eigen zeggen zijn "ergste vijand" verloren.

De presidentskandidaten Ségolène Royal (socialisten) en François Bayrou uitten zich gematigd positief over de toespraak. Nicolas Sarkozy (gaullisten) die van Chirac niet de politieke steun kreeg waar hij op had gehoopt, had zondagavond nog niet gereageerd