AMSTERDAM - De PvdA in Amsterdam heeft een opvolger gevonden voor de functie van wethouder werk en inkomen, educatie, jeugd en diversiteit en grotestedenbeleid. Hennah Buyne (55) volgt, als het aan de PvdA ligt, Ahmed Aboutaleb op, die staatssecretaris van Sociale Zaken in het nieuwe kabinet is geworden.

De Amsterdamse gemeenteraad spreekt woensdag over de kandidaat. Dat heeft de fractievoorzitter van de PvdA Manon van der Garde zondag laten weten.

Buyne is sinds 1993 lid van de PvdA en is lid van het presidium van de partij. Buyne is sinds dertig jaar werkzaam in de rechterlijke macht, onder meer als rechter in Groningen en Amsterdam. Momenteel is Buyne raadsheer bij het gerechtshof in Arnhem.

Ervaring

Volgens Van der Garde heeft de Amsterdamse PvdA voor Buyne gekozen vanwege haar ruime ervaring in de rechterlijke macht. "Zij heeft daar de samenleving dertig jaar aan zich voorbij zien trekken en kan nu aan de andere kant van de samenleving werken. "

Volgens Buyne heb je als rechter te maken met personen waarmee het al mis is gegaan, als wethouder kun je voorkomen dat het misgaat. "Er is een grote samenhang tussen het werk van een rechter en het werk als wethouder. In beide gevallen sta je in dienst van de samenleving."

Buyne zei zondagavond op een persconferentie in Amsterdam dat ze denkt dat ze door haar werk als rechter genoeg maatschappelijke ervaring heeft opgedaan. "Wat ik meeneem is de koffer van het leven."

Over haar daadwerkelijke plannen als wethouder kon ze zondagavond nog niet veel zeggen, aangezien de raad haar kandidatuur nog moet goedkeuren. Als de raad haar accepteert zal ze woensdag ook geïnstalleerd worden.

In Amsterdam was het afgelopen jaar slechts een wethouder van allochtone afkomst (Aboutaleb). De jaren daarvoor waren het er drie. "Wij vonden het belangrijk te kijken naar iemand met een bi-culturele achtergrond", licht fractievoorzitter Van der Garde de keuze voor Buyne toe. Ze benadrukte dat dat niet het enige criterium was. "We hadden een lijst van vijftig personen. Zij stak er met kop en schouders bovenuit."