AMSTERDAM - Geert Wilders brouwt een "giftig mengsel" door in de discussie over dubbele nationaliteit ook de loyaliteit van mensen in twijfel te trekken. Dat stelde publicist en PvdA-prominent Paul Scheffer zondag tijdens een debat in Amsterdam.

"Er is sprake van een fatale verwarring. Dubbele nationaliteit en loyaliteit zijn twee volstrekt gescheiden zaken."

PvdA-Tweede Kamerlid Khadija Arib verwacht evenwel dat de discussie over de loyaliteit van allochtonen aan Nederland voorlopig niet overwaait. "De ophef rond mijn persoon zal hopelijk ophouden, maar de discussie over loyaliteit begint pas. Die zal de komende tijd hoog op de agenda staan", zei ze.

Arib werd vorige week hard aangevallen door PVV-leider Wilders, omdat ze advieswerk verricht voor de Raad van de Mensenrechten in Marokko. Wilders riep haar op een keuze te maken tussen het Kamerlidmaatschap of het advieswerk.

Keuze

Scheffer toonde zich tijdens de bijeenkomst in Amsterdam voorstander van een open discussie over dubbele nationaliteit, maar dan zonder verwarring met loyaliteit. Hij wil dat iedereen een eigen keuze kan maken, te meer omdat een tweede nationaliteit mensen kan beknotten in hun vrijheid. Als voorbeeld noemde de publicist het probleem dat mannen in Nederland die ook over de Turkse nationaliteit beschikken een dienstplicht hebben in dat land.

De PvdA'er pleitte voor een "rationeel debat". Daarin moet volgens hem ook ruimte zijn voor de vraag of je aan hoge publieke functies het vereiste van één nationaliteit verbindt, zoals in veel landen gebeurt.

CDA

Het is Scheffer opgevallen dat het CDA, een coalitiepartij van de PvdA, zich de afgelopen weken op de vlakte heeft gehouden in de felle discussie die Wilders op gang bracht. Daarin stelde de PVV in eerste instantie de loyaliteit van de staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak aan de orde. "Het CDA had veel principiëler en helderder moeten antwoorden. Premier Jan Peter Balkenende zou met een duidelijke opvatting naar voren moeten komen."

De gevestigde partijen PvdA, CDA en VVD moeten volgens de publicist sowieso meer helderheid verschaffen aan migranten die met vragen zitten. Dat de politiek dit niet doet, wijt Scheffer aan onzekerheid. In de ogen van Kamerlid Naïma Azough (GroenLinks) komt het door een gebrek aan leiderschap. Zij riep op tot een gepassioneerd debat over dit onderwerp.

'Ons land'

Veel allochtone aanwezigen in Amsterdam toonden zich boos over de toon die Wilders zet. Mohammed Rabbae, oud-Kamerlid voor GroenLinks, liet weten dat hij zich niet in de hoek laat zetten. "Dit is ons land. Als Wilders het hier niet leuk vindt, moet hij emigreren naar Australië."