ZEIST - Het aantal drugskoeriers dat op Schiphol is aangehouden, is vorig jaar fors toegenomen tot 2165. Onder hen bevonden zich 867 mensen die de drugs verpakt in bolletjes hadden ingeslikt. In 2001 werden 1200 drugskoeriers op de Nederlandse luchthaven betrapt.

Minister Donner van Justitie maakte dinsdag de nieuwe cijfers bekend. De bewindsman was op werkbezoek in het detentiecentrum in Zeist en Soest, een noodvoorziening waar inmiddels 350 drugskoeriers vastzitten. De hoeveelheid drugs die bij koeriers werd onderschept, bedroeg vorig jaar in totaal 6343 kilo, vooral cocaïne.

Van de drugskoeriers zijn 81 personen met een dagvaarding naar huis gestuurd. Aanvullende maatregelen van Donner maken dat mogelijk. Het gaat om mensen met de Nederlandse nationaliteit met een vaste verblijfplaats en voor het eerst zijn opgepakt. Ook mogen ze niet meer drugs bij zich hebben dan een bolletjesslikker doorgaans bij zich heeft. Dat ligt in de buurt van 500 gram.

Deze mensen hoeven niet in voorarrest maar ze worden wel voor de rechter gebracht, verzekert een woordvoerder van justitie. Eerder kwamen bewindslieden van justitie in politieke problemen doordat drugskoeriers met een dagvaarding werden heengezonden.

Het is ook mogelijk dat bepaalde categorieën drugskoeriers worden uitgezet. Vorige week is daarmee begonnen. Het zijn mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook zij worden uiteindelijk voor de rechter gebracht en eventueel bij verstek veroordeeld. Zij moeten in principe in Nederland hun straf uitzitten.

De maatregelen van Donner moeten de druk op de justitiële keten terugbrengen. De uitgezette drugskoeriers konen in het nationaal opsporingsregister. Na veroordeling komen degenen die niet uit de EU komen, vermeld in een internationaal informatiesysteem.

Volgens de bewindsman blijft het probleem van de bolletjesslikkers 'onverminderd groot'. Maandag zijn nog 35 mensen aangehouden op Curaçao voordat ze in het vliegtuig wilden stappen en op Schiphol werden uit diezelfde vlucht nog eens 25 bolletjesslikkers ontdekt.

Donner verwacht dat nog deze week de scanner in gebruik wordt genomen op het vliegveld Hato op Curaçao. De scanner moet uitsluitsel geven of reizigers drugsbolletjes in hun lichaam hebben. De ingebruikname was een week uitgesteld in verband met nader onderzoek naar de werking van de scanner, na negatieve kritiek op het apparaat dat Nederland cadeau heeft gedaan.