TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inlichten over het nucleaire programma van zijn land. Dat wil hij doen tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad. Dat heeft de Iraanse televisie zondag bericht.

"Ahmadinejad wil de Veiligheidsraad bijpraten over Irans vreedzame civiele nucleaire programma", aldus de televisie.

Volgens de televisie wil Ahmadinejad naar het VN-hoofdkwartier in New York gaan om Irans standpunt persoonlijk toe te lichten als de Veiligheidraad de kwestie bespreekt. Ahmadinejad heeft al twee keer de Algemene Vergadering van de VN toegesproken sinds hij in 2005 aan de macht kwam, maar heeft nog nooit een vergadering van de Veiligheidsraad bijgewoond.

Sancties

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Rusland (plus Duitsland), overwegen nieuwe sancties tegen Iran, omdat dit land de oproep van de VN negeert om te stoppen met het verrijken van uranium.

Het Westen is bang dat Iran kernwapens wil maken, maar Teheran zegt steeds dat het nucleaire programma alleen bedoeld is voor het opwekken van elektriciteit.