MADRID - Honderdduizenden mensen hebben er zaterdag in de Spaanse hoofdstad Madrid tegen geprotesteerd dat het ETA-lid José Ignacio de Juana Chaos, die ernstig is verzwakt door een langdurige hongerstaking, van de regering zijn gevangenisstraf verder thuis mag uitzitten.

Bekijk video

De demonstratie was georganiseerd door de grootste oppositiepartij, de rechtse PP. Het was de derde keer binnen een maand dat de PP een demonstratie organiseerde tegen de in haar ogen slappe opstelling van de sociaal-democratische regering van premier José Luis Rodriguez Zapatero tegenover de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

De Juana Chaos weigerde 114 dagen te eten, omdat hij vorig jaar vlak voor hij na bijna twintig jaar gevangenschap wegens moord zou vrijkomen opnieuw werd veroordeeld, dit keer voor enkele krantenartikelen die dreigementen zouden bevatten. Op 1 maart werd hij van een gevangeniskliniek in Madrid overgebracht naar een ziekenhuis in Baskenland.

Angst

Minister van binnenlandse zaken Alfredo Perez Rubalcaba besloot daartoe hoogst persoonlijk, uit angst dat De Juana Chaos anders binnen enkele weken zou overlijden. Als hij het ziekenhuis kan verlaten mag hij de rest van zijn straf in huisarrest uitzitten. De minister heeft er in de verdediging van zijn besluit op gewezen dat De Juana Chaos niet meer gevangen zit voor moord, maar voor bedreiging.

Veel demonstranten droegen zaterdag een spandoek met zich mee met de leus: 'Spanje voor vrijheid, geen concessies meer aan de ETA.' Het protest van zaterdag richtte zich officieel dan wel tegen de strafomzetting van een gevangene, maar eigenlijk was het een demonstratie tegen Zapatero.

Onbegrijpelijk

Veel conservatieve Spanjaarden vonden het al onbegrijpelijk dat de premier de ETA vorig jaar uitnodigde voor onderhandelingen, maar toen hij de deur naar onderhandelingen nog steeds openhield nadat de beweging in december weer een aanslag had gepleegd en na negen maanden het eenzijdige bestand had opgeheven dat definitief heette te zijn, was voor hen de maat helemaal vol.

Een van de demonstranten, de 48-jarige computertechnicus Juan Calvo, vergeleek Zapatero met de populistische Venezolaanse president Hugo Chavez. "Ik schaam me een beetje dat hij mijn premier is", zei hij. "Hij leeft in zijn eigen wereld."

Demonstraties Spanje