AMSTERDAM - Ruim een op de drie (35 procent) winkeldiefstallen werd vorig jaar gepleegd door georganiseerde bendes die het land doortrekken. Winkeliers constateren dat gelegenheidsdiefstal minder voorkomt. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van het Platform Detailhandel Nederland.

Een woordvoerder spreekt van een 'groeiend marktaandeel van georganiseerde winkelcriminelen'. Deze bendes maken zich ook schuldig aan inbraak, ramkraken en overvallen. De totale schade voor winkeliers bedroeg vorig jaar 640 miljoen euro, een daling van 5,2 procent. De bendes richten zich vooral op kledingwinkels, supermarkten en luxe zaken, meldt de organisatie.

Het aantal overvallen nam vorig jaar, mede als gevolg van preventieve maatregelen als cameratoezicht, af tot 625. In 2005 werden nog 787 winkeliers overvallen. Sinds 2002 is het aantal overvallen gedaald met 44 procent.

Zwaar geweld

Bij meer dan een op de tien overvallen werd zwaar geweld gebruikt. De brancheorganisatie noemt het excessieve geweld 'extra verontrustend'.

Het platform vindt dat kleine ondernemers een financiële bijdrage moeten krijgen zodat zij extra geld in preventie kunnen steken. Een deel van het extra geld voor veiligheid waarin het regeerakkoord voorziet, zou hiervoor volgens het platform moeten worden ingezet. Vorig jaar werd hier 280 miljoen euro aan uitgegeven.

Top honderd

De organisatie pleit, naast zwaardere straffen voor geweldpleging, voor een 'dader top-honderd'. De politie zou alle winkelcriminelen die hierin komen te staan in de gaten moeten houden.

Het Platform Detailhandel Nederland is de overkoepelende organisatie van de totale detailhandel in Nederland.