WASHINGTON - De terroristenleider Osama bin Laden heeft uit Afghanistan kunnen ontsnappen door simpelweg zijn satelliettelefoon aan zijn Marokkaanse lijfwacht te geven. Die diende zo als afleidingsmiddel voor de Amerikaanse troepen die in de groots opgezette zoektocht naar de leider van Al-Qaeda gebruik maakten geavanceerde apparatuur waarmee zij de satelliettelefoon konden traceren. Dat schreef de Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag.

Dat de methode van het volgen van het signaal van de telefoon werkte, blijkt uit het feit dat de lijfwacht Abdallah Tabarak in november 2001 bij Tora Bora in het oosten van Afghanistan door Amerikaanse elite-eenheden is opgepakt. Hij zit inmiddels gevangen op de Amerikaanse basis in Guantanamo Bay op Cuba.

De 43-jarige Tabarak heeft met de satelliettelefoon een aantal dagen rondgezworven door het grottencomplex van Tora Bora, waarbij hij diverse malen gebruik maakte van de telefoon. Dat verschafte Osama bin Laden voldoende tijd om te vluchten, vermoedelijk naar het buurland Pakistan. Hoewel er sinds zijn verdwijning enkele malen boodschappen zijn gepubliceerd die aan hem worden toegeschreven, is er geen enkel bewijs of hij nog leeft.

Een Marokkaanse functionaris die betrokken was bij de ondervraging van Tabarak op Cuba, vertelde aan de Washington Post dat de Amerikaanse militairen in Afghanistan geen enkel idee hadden wie de man was die zij hadden opgepakt, hoewel hij de satelliettelefoon in zijn bezit had. Daarom stuurden zij foto's van hem de hele wereld over. In Marokko werd Tabarak meteen herkend.

'Emir'

De Marokkaanse functionarissen die in Guantanamo bij Tabaraks ondervraging betrokken waren, vertelden aan de krant dat de gevangenen daar allen op de hoogte waren van de list waardoor Bin Laden aan de Amerikanen was ontsnapt. Door zijn optreden zou Tabarak veel gezag en grote populariteit genieten onder zijn medegevangenen. Hij wordt beschouwd als de 'emir' van de leden van Taliban en Al-Qaeda in Guantanamo Bay.