WENEN - Het topoverleg over de toekomst van Kosovo zaterdag in Wenen is zonder akkoord geëindigd. Dit zei VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari na afloop van de laatste onderhandelingsronde met de partijen. De Fin gaat zijn eindvoorstel nog deze maand naar de VN-Veiligheidsraad sturen.

"Ik betreur te zeggen dat er geen echte wil was bij de partijen om af te wijken van eerdere posities", aldus Ahtisaari. De Kosovo-Albanezen eisen onafhankelijkheid. Servië wil zijn provincie terug, die nu onder bestuur staat van de internationale gemeenschap.

De Servische premier Vojislav Kostunica deed een oproep nog een keer te onderhandelen over het plan van Ahtisaari dat voorziet in vergaand zelfbestuur voor de Kosovo-Albanezen onder toezicht van de Europese Unie. Het voorstel in de huidige vorm "voldoet niet aan de voorwaarden om aan de VN-Veiligheidsraad te worden gepresenteerd". Onafhankelijkheid voor Kosovo noemde de regeringsleider opnieuw "onaanvaardbaar".

Maanden

Ahtisaari acht het echter onmogelijk dat Serven en Kosovo-Albanezen in onderlinge onderhandelingen nog tot een akkoord komen. Hij heeft veertien maanden onderhandeld met beide partijen.

Kosovo staat onder tijdelijk VN-bestuur sinds de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999. Onder druk van het militair geweld van het bondgenootschap trok president Slobodan Milosevic toen het Joegoslavische leger en de Servische politie terug uit Kosovo. De NAVO wilde met haar ingrijpen een eind maken aan een humanitaire crisis onder de Kosovo-Albanezen.

Wieg

Die maken meer dan 90 procent uit van de bevolking van Kosovo en eisen onafhankelijkheid. Servië wil de middeleeuwse wieg van de natie niet afstaan. In Kosovo staan eeuwenoude Servisch-orthodoxe kloosters en kerken.

De Servische president Boris Tadic toonde zich zaterdag opnieuw zeer kritisch over het Ahtisaari-plan. Volgens Belgrado kan dat uiteindelijk tot onafhankelijkheid leiden.

"Als het voorstel van Ahtisaari wordt aangenomen, zou het de eerste keer in de contemporaine geschiedenis zijn dat gebied wordt afgenomen van een democratisch, vreedzaam land om de aspiraties van een bepaalde etnische groep te bevredigen die al haar natiestaat heeft", aldus Tadic met een verwijzing naar Albanië.