DEN HAAG - Een belangrijk financier van de Partij voor de Dieren is betrokken bij dierproeven. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. De Partij voor de Dieren, die zich in haar programma een fel tegenstander van dierproeven toont, noemt het NRC-artikel 'onjuist' en 'tendentieus'.

De door NRC Handelsblad bedoelde financier heet Nicolaas Pierson. Hij verdient volgens de krant zijn geld met de verkoop van geïmpregneerde klamboes, waarvan de chemicaliën zijn getest op dieren. Zijn bedrijf werkt samen met het chemieconcern Bayer, dat op grote schaal dierproeven doet.

Klamboebedrijf

Pierson gaf vorig jaar 300.000 euro aan de Partij voor de Dieren. Dat geld kwam volgens NRC Handelsblad uit zijn klamboebedrijf. De Partij voor de Dieren zou met het bedrag haar campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in november hebben gefinancierd. Ze haalde bij die verkiezingen twee zetels.

De Partij van de Dieren laat in een persverklaring weten met kracht afstand te nemen van het artikel, en noemt het 'niet gebaseerd op onderzoek, maar op reeds lang bekende gegevens'.

Muggen

In een artikel in De Telegraaf van 31 december 2005 geeft Pierson aan zich jaren verzet te hebben tegen de gedachte muggen te doden, maar dat hij na afweging heeft gekozen voor het redden van levens van kinderen. De partij zegt op geen enkele wijze banden te hebben met bedrijven die zich met dierproeven bezighouden.

Directeur van Vereniging Proefdiervrij Marja Zuidgeest keurt de gang van zaken beschreven in het NRC artikel af. "Als de partij zegt dat ze tegen dierproeven is, moet ze het goede voorbeeld geven en zuiver omgaan met het inkomen", aldus Zuidgeest.