WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn bereid om op de conferentie over de veiligheid in Irak, die zaterdag in Bagdad plaatsheeft, bilateraal overleg te voeren met vertegenwoordigers van Iran en Syrië.

Dat heeft David Satterfield een topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, vrijdag tegen CNN gezegd. De bijeenkomst moet onder meer alle buurlanden van Irak en ook de grote wereldmachten aan één tafel brengen. In april volgt een tweede conferentie.

Satterfield zei dat om gesprekken mogelijk te maken veel afhangt van de houding van Syrië en Iran. "Het hangt af van de wijze waarop de discussies zich ontwikkelen", aldus Satterfield.

Gespannen

De relatie van de Verenigde Staten met Iran en Syrië is gespannen. Washington beticht Damascus en Teheran van het steunen van opstandelingen in Irak. Deelname van Iran aan de top was lange tijd onzeker. Pas afgelopen week kwam de definitieve toezegging tot deelname. De islamitische republiek stuurt een onderminister van Buitenlandse Zaken naar Bagdad.