HILVERSUM - Hogescholen geven studenten voldoendes en studiepunten voor vakken die ze niet hebben gevolgd. Het televisieprogramma EénVandaag concludeert dat in een onderzoek dat vrijdag is gepresenteerd. De scholen zouden dat doen omdat ze zo veel mogelijk studenten willen laten slagen. Ze krijgen subsidie per afgestudeerde leerling.

Vanuit het hele land zijn er klachten van studenten en docenten van universiteiten en hogescholen. Volgens Jasper van Dijk, woordvoerder Onderwijs van de SP, is er sprake van fraude als er op deze manier wordt becijferd. De SP-fractie in de Tweede Kamer zal dan ook volgende week opheldering vragen van minister Plasterk van Onderwijs over de kwestie.

Ziekte

Studenten zeiden tijdens de uitzending een zes te krijgen voor vakken die ze nooit hadden gevolgd wegens ziekte van de docent. Een student van de Hogeschool In Holland verklaarde: "Ik heb een lerares nog nooit gezien, en toch een 8 bij haar gehaald". Het EénVandaag Opiniepanel deed een oproep aan haar panelleden, waarop meerdere studenten met soortgelijke verhalen reageerden.

Ook Wouter Schoonman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Examens, vindt deze berichtgeving zeer zorgelijk. "De student wil afstuderen, de docent wil studenten afleveren en de directie wil een winkeltje draaiende houden. Maar dat je een cijfer krijgt voor iets wat je niet gedaan hebt, dat is natuurlijk raar."

Schaalvergroting

Schoonman wijt dit aan de enorme schaalvergroting in het Hoger Onderwijs en de wijze van financieren. "De onderwijsinstelling krijgt betaald per afgeleverde student en heeft dus belang bij het 'produceren' van zoveel mogelijk studenten."