BELFAST - Radicale partijen stevenen af op een verkiezingsoverwinning in de Britse provincie Noord-Ierland. De twee gematigde partijen lijden verliezen, meldde de Britse omroep BBC vrijdagmiddag.

De pro-Britse protestantse partij DUP van dominee Ian Paisley heeft meer dan 30 procent van de stemmen behaald. De jarenlange aartsrivaal, de Iers-katholieke Sinn Fein van Gerry Adams, kreeg ruim een kwart van de kiezers achter zich.

De gematige partijen SDLP (katholiek) en Ulster Unionist Party (protestants), die vroeger veruit het grootst waren, komen niet verder dan ongeveer 15 procent. Zij waren de architecten van het Goede-Vrijdagakkoord van 1998, waarmee een einde kwam aan een jarenlange burgeroorlog tussen protestanten en katholieken.

Zelfbestuur

Groot-Brittannië en Ierland drongen er vrijdag bij de Noord-Ierse politici op aan voor 26 maart een stabiele regeringscoalitie te vormen. Anders dreigen Londen en Dublin het nieuwe parlement meteen te ontbinden, waardoor de provincie een vorm van zelfbestuur wel kan vergeten. Na de vorige verkiezingen slaagden de partijen er niet in een eigen bestuur op poten te zetten.