DEN HAAG - Nederlandse grondtroepen doen ook mee aan de operatie Achilles in de Afghaanse provincie Helmand, die dinsdag begon. Daarnaast is de Tijgercompagnie ingezet in de Panjwai-regio in de provincie Kandahar. Het gaat om militairen van drie verschillende eenheden.

Zij komen niet uit de 'Nederlandse' provincie Uruzgan, maar zijn gestationeerd in Kandahar. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag gemeld.

Naast Achilles is de ondersteunende operatie Rakhman opgezet, waaraan ook Nederlandse militairen meedoen. Samen met Afghaanse militairen houden zij vanuit Uruzgan toezicht op het grensverkeer met Helmand. Dat moet ertoe leiden dat vijandelijke strijders zich minder goed kunnen verplaatsen in het gebied.

Helikopters

Al eerder was bekend dat Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en F-16-gevechtsvliegtuigen aan Achilles deelnemen. Verder staan Nederlandse Cougar-transporthelikopters paraat.

De grootscheepse militaire operatie heeft tot doel de Taliban uit te schakelen in het gebied om te kunnen beginnen aan de wederopbouw. Ook het Afghaanse leger doet eraan mee.