SCHIPHOL - Rechercheurs van de marechaussee, de douane en de FIOD/ECD hebben de afgelopen weken een grote internationale drugslijn opgerold, die via de luchthaven Schiphol liep. Daarbij zijn zes mannen aangehouden, liet de marechaussee op Schiphol vrijdag weten.

De mannen worden ervan verdacht dat zij grote partijen verdovende middelen via het vliegveld Nederland hebben ingevoerd. De marechaussee en de douane namen in dit onderzoek in totaal meer dan honderd kilo cocaïne in beslag.

Drie van de vermeende drugssmokkelaars werken bij Martinair, bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Hij wil verder niet op de zaak ingaan.

Martinair

Het onderzoek naar de criminele organisatie begon vorig jaar. Dat richtte zich aanvankelijk op de medewerkers van Martinair.

Uit het speurwerk van de marechaussee en de douane blijkt dat de verdovende middelen in Mexico en de Dominicaanse Republiek aan boord van vliegtuigen werden verborgen. Na aankomst van deze toestellen op Schiphol werd de cocaïne Nederland in gesmokkeld.

Huiszoekingen

Nadat de verdachten waren opgepakt, zijn verscheidene huiszoekingen gedaan. Hierbij vonden rechercheurs diverse vuurwapens met bijbehorende munitie. Verder heeft het rechercheteam een speedboot, een aantal dure auto's en een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen.

Volgens de marechaussee is de zaak nu afgerond. Vijf verdachten staan 14 maart voor het eerst voor de rechter. Hun zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De zesde verdachte moet later voor de rechtbank verschijnen.