KABUL - Het Afghaanse hooggerechtshof heeft maandag kabeltelevisie in het hele land verboden. Dat heeft opperrechter Fazel Haji Shinwari dinsdag gezegd.

Shinwari zei dat hij van mullahs en andere religieuze functionarissen klachten had gekregen dat er in een deel van de hoofdstad Kabul pornografische en anti-islamitische films te zien waren. "Wij zijn Afghanen, moslims, wij hebben islamitische wetten en waarden in ons land. Daarom heb ik opdracht gegeven kabeltelevisie te verbieden. Het was onze verantwoordelijkheid dit besluit te nemen en de regering moet het uitvoeren."

In een deel van Kabul is sinds enige tijd kabeltelevisie beschikbaar. Daarop is een tiental buitenlandse zenders te ontvangen. In de Oost-Afghaanse stad Jalalabad is de kabeltelevisie vorige maand verboden omdat de justitie de uitzending van buitenlandse films in strijd achtte met de Afghaanse tradities.

Shinwari zei verder dat hij gemengde scholen wil verbieden omdat die strijdig zijn met de islamitische regels en de sociale moraal. De opperrechter zei achter een verordening van de provincie Herat te staan dat mannen geen les mogen geven aan meisjes.