DEN HAAG - Twee F16-jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht hebben vrijdagmiddag een Belgisch militair transportvliegtuig, een Hercules, onderschept waarmee geen contact gemaakt kon worden.

De F-16's gingen daarbij boven het midden van Noord-Holland door de geluidsbarrière en veroorzaakten daarbij enkele harde knallen, meldde een woordvoerder van Defensie.

Bij de politie Noord-Holland Noord kwamen wegens de knallen een stuk of tien telefoontjes binnen van verontruste mensen. De F-16's stegen kort na 13.00 uur in Leeuwarden op om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning.

Thuisbasis

Nadat het radiocontact was hersteld keerden ze terug naar de thuisbasis. De Hercules was op weg van het Belgische Melsbroek naar het Noorse Oslo, maar keerde wegens motorproblemen over Nederland terug. Waarom het niet mogelijk was om radiocontact te maken, wordt nog onderzocht. Het vliegtuig is veilig in België geland.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, zeven dagen per week F-16's paraat voor dit soort onderscheppingen. Volgens een woordvoerder van de vliegbasis Leeuwarden komt het gemiddeld eens in de maand voor dat met een vliegtuig geen radiocontact mogelijk is.