VLIJMEN - Burgemeester H. Willems van Heusden doet maandag aangifte tegen een 17-jarige VWO-scholier uit zijn gemeente wegens verkiezingsfraude. Willems heeft dat vrijdag gezegd.

De jongen uit Haarsteeg bracht woensdag een stem uit met de stempas van zijn 80-jarige opa. Daarop stond het geboortejaar 1927 vermeld, maar de leden van het stembureau zagen dat over het hoofd.

De jongen zocht daarna contact met De Telegraaf om te wijzen op de fraudegevoeligheid van de stempassen. Uit zijn verhaal bleek dat hij al voor de derde keer met de stempas van zijn opa was gaan stemmen.

Bewust

Willems wil de fraude niet afdoen als een kwajongensstreek. De burgemeester heeft de scholier donderdag gebeld en gesproken. "Hij is geen domme jongen maar heeft bewust gehandeld en zijn daad herhaald. Hij had na de eerste keer ons kunnen inseinen, maar heeft dat niet gedaan."

De burgemeester gaat maandag praten met de leden van het betreffende stembureau en gaat bij minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken aandringen op maatregelen om fraude met stempassen aan te pakken.