NEW YORK - Een speciale zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de balans op te maken van een jaar strijd tegen internationaal terrorisme is uitgelopen op een patstelling over de kwestie-Irak. Wel nam de vergadering een verklaring aan waarin de lidstaten van de VN worden opgeroepen om hun strijd tegen het terrorisme te intensiveren.

Op verzoek van voorzitter Frankrijk kwamen de dertien ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Veiligheidsraad maandag in New York bijeen. Syrië en Chili waren vertegenwoordigd door hun ambassadeur. In zijn toespraak liet secretaris-generaal Kofi Annan een waarschuwend geluid horen. Hij zei dat mensenrechten, democratie en het rechtssysteem een risico lopen door de strijd tegen het terrorisme.

Unaniem

De vijftien koppen tellende raad nam uiteindelijk unaniem een veertien punten tellend document aan. De verklaring roept de VN-lidstaten op tot "snelle actie om alle actieve en passieve steun aan het terrorisme te voorkomen en te onderdrukken". Verder roept de resolutie ook op tot een strengere controle op materialen waarmee massavernietigingswapens kunnen worden gemaakt.

Volgens de Britse minister Jack Straw is het voorkomen van de verspreiding van nucleaire, chemische of biologische wapens door zogenoemde schurkenstaten aan onder meer terroristen een van de vijf belangrijkste taken van de VN. Hij zei dat de terroristen van dergelijke weapens gebruik zouden maken als zij de hand erop weten te leggen.

Irak

De kwestie Irak overschaduwde echter de zitting. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië waarschuwden dat hun geduld met Irak langzaam maar zeker opraakt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei de dat de raad niet in machteloosheid mag vervallen wanneer hij volgende week bijeenkomt om de rapportage van de wapeninspecteurs te bespreken.

De positie van de Britten en Amerikanen kwam onder vuur van Parijs en Berlijn te liggen. De Franse minister Dominique de Villepin wees militaire actie tegen het bewind van Saddam Hussein af als "de slechtste oplossing". Zijn Duitse collega Joschka Fischer viel hem daarin bij. Die waarschuwde voor de mogelijke fatale gevolgen van zo'n oorlog en herhaalde tegen een militair ingrijpen te zijn.

Eerder op de dag had de Chinese minister van Buitenlandse Zaken al duidelijk gemaakt dat Peking meer tijd wil gunnen aan de VN-wapeninspecteurs in Irak. De leiders van de inspecties, de Zweed Hans Blix en de Egyptenaar Mohammed el-Baradei, hebben hierom gevraagd. Tang zei dat "de opinie van deze mannen gerespecteerd moet worden en hun werkzaamheden ondersteund".

Blix

Blix presenteert op 27 januari een rapport over de voortgang rond de zoektocht naar massavernietigingswapens in Irak. Washington heeft de uitkomst hiervan omschreven als een mogelijk keerpunt voor Irak en de inspecteurs. De nationale veiligheidsadviseur van president Bush zei dit weekeinde nog dat de datum "de start van de laatste fase" markeert.