AMSTERDAM - Machiel Kuijt is vrijdagochtend aangekomen op de luchthaven Schiphol. De voor drugssmokkel in Thailand tot levenslang veroordeelde Kuijt is vrijgelaten op basis van een uitleveringsverdrag tussen Nederland en Thailand. Dat hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie bekendgemaakt.

Bekijk video

Kuijt is met zijn kinderen en ouders herenigd. Via zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops liet hij weten in het bijzonder de Nederlandse ambassadeur in Thailand, P. Marres, zeer erkentelijk te zijn voor zijn "inspanningen de afgelopen twee jaar".

Kuijt werd in 1997 in Thailand gearresteerd en tot levenslang veroordeeld wegens drugssmokkel. Hij is naar Nederland overgebracht op grond van een in 2005 in werking getreden WOTS-verdrag tussen Nederland en Thailand.

Levenslang gestraften moeten voor een drugsdelict acht jaar doorbrengen in een Thaise gevangenis voordat een verzoek tot overbrenging op basis van dat verdrag kan worden ingediend.

Op basis van het verdrag wordt de gevangenisstraf die in het buitenland is opgelegd, na aankomst op Schiphol opnieuw beoordeeld naar Nederlandse maatstaven, inclusief de vervroegde invrijheidstelling. Voor Kuijt betekende dat directe vrijlating.

Delicten

Nederlanders die in het buitenland vastzitten voor zwaardere delicten, zoals moord, kunnen dankzij het WOTS-verdrag het laatste deel van hun straf in Nederland uitzitten.

De Thaise autoriteiten zijn overigens niet verplicht aan het WOTS-verdrag mee te werken. Het wordt als een gunst gezien, als dat gebeurt.

Vakantie

Kuijt zat inmiddels ruim negen jaar in een Thaise cel. De Nederlander werd in april 1997 met een Italiaanse vriend aangehouden, toen zij na een vakantie op weg waren naar het vliegveld in Bangkok. Bij Kuijt werden toen geen drugs aangetroffen, maar bij zijn Thaise ex-vriendin wel. Hij werd uiteindelijk schuldig bevonden aan betrokkenheid bij handel in heroïne.

De Thaise rechtbank sprak hem aanvankelijk vrij wegens gebrek aan bewijs, maar het hof veroordeelde Kuijt alsnog tot een levenslange gevangenisstraf. In cassatie bleef die straf staan.

Straks

"Ik zie je straks wel", waren de eerste woorden die Ab Kuijt, de vader van Machiel Kuijt, vrijdagochtend tegen zijn zoon zei. De man sprak telefonisch kort met zijn zoon.

De ouders van Kuijt hoorden een kleine week geleden al dat hun zoon naar Nederland zou komen. "Het is perfect natuurlijk", zei de vader. "Tien jaar gevangenisstraf doe je je grootste vijand nog niet aan."

Volgens vader Kuijt zal Machiel de eerste tijd een beetje rust nodig hebben. "Om alles weer een beetje op een rijtje te krijgen en zichzelf weer een beetje te oriënteren hier. Want dat is natuurlijk wel een beetje vreemd na zo'n tijd."

Maaten

VVD-Europarlementariër Jules Maaten, die Kuijt in de gevangenis in Bangkok opzocht, reageerde verheugd op de terugkeer van de veroordeelde naar Nederland. "Machiel heeft het verdiend weer in Nederland te zijn. De omstandigheden waarin gevangenen in de Thaise gevangenis moeten overleven, zijn heel moeilijk."