ENSCHEDE - Tbs'er Paul R. heeft tijdens zijn resocialisatie gewerkt bij Tom Arends, die is veroordeeld voor verboden wapenbezit en hennepteelt. Hij was de echtgenoot van de 44-jarige Edith Arends uit Enschede, die zondag door Paul R. zou zijn doodgeschoten.

De rechtbank in Almelo liet weten dat ze Arends vorig jaar heeft bestraft. Hij kreeg een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden opgelegd. De echtgenoot is in 2004 aangehouden. Hij heeft eerder gezegd dat R. in 2005 in zijn zaak heeft gewerkt.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de man ook het geld afnemen dat hij met de hennepteelt had verdiend. Het gaat om een vordering van 37.000 euro, waartegen Arends in hoger beroep is gegaan. Dat zei een woordvoerder van het gerechtshof in Arnhem. Het hof zou de zaak komende dinsdag behandelen, maar die is voor onbepaalde tijs aangehouden.

Tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken behandelde de 29-jarige R. De man zat in de laatste fase van zijn resocialisatietraject en woonde sinds begin dit jaar zelfstandig in Enschede. Inmiddels heeft de instelling wegens het misdrijf de verloven van alle patiënten opgeschort.

Justitie noch de tbs-kliniek wil inhoudelijk ingaan op deze kwestie.

Veroordeling

R. werd in januari 2001 voor diefstal en wederrechtelijke vrijheidsberoving veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden en tbs met voorwaarden. De behandeling was een van die voorwaarden. Omdat R. zich daar niet aan hield, werd zijn tbs met voorwaarden omgezet in tbs met dwangverpleging, zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) donderdag in het spoeddebat daarover met de Tweede Kamer.

Eind oktober 2002 ging R. naar Oldenkotte voor de tbs-behandeling. In juni 2003 werd zijn tbs met twee jaar verlengd en in juni 2005 gebeurde dat opnieuw. Na begeleid en vervolgens onbegeleid verlof werd R. in september 2005 overgeplaatst naar De Wiem, een afdeling van de kliniek waar tbs'ers leren weer zelfstandig in de samenleving te wonen en te werken. Uiteindelijk ging hij naar de woning in Enschede.