DEN HAAG - De Inspectie Verkeer en Waterstaat had vorig jaar wel degelijk moeten optreden rond het gifschip Probo Koala, zodat het niet uit de haven van Amsterdam kon vertrekken. Dat concludeerde Tweede Kamerlid Diederik Samson van de PvdA vrijdag op basis van het onderzoek door de landsadvocaat, waarop hij vorig jaar had aangedrongen.

Volgens Samson blijkt dat oud-minister Karla Peijs van Verkeer er vorig jaar "faliekant" naast zat toen zij ontkende dat haar inspectie niets te verwijten viel.

De PvdA'er vindt nu dat haar opvolger, minister Camiel Eurlings, de fouten ruiterlijk moet toegeven in een debat dat 21 maart staat gepland in de Tweede Kamer "zodat we ervan kunnen leren".

VROM

Samsom wijst erop dat in Nederland op drie controleniveaus is gefaald rond de Probo Koala; de Inspectie Verkeer, die van VROM en in Amsterdam. De toenmalig staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) gaf vorig jaar overigens wel toe dat de VROM-inspectie steken had laten vallen.

De Probo Koala kwam 3 juli 2006 de Amsterdamse haven in en probeerde tevergeefs afval ter verwerking aan te bieden. Het schip belandde uiteindelijk in Ivoorkust. Daar werd het scheepsafval gedumpt in sloten, greppels en afvalhopen van de stad Abidjan, waardoor volgens de Ivoriaanse regering tot nu toe vijftien personen zijn overleden.

Scheepsafval

De Inspectie Verkeer had volgens Samsom moeten ingrijpen toen aangeboden scheepsafval in Amsterdam werd teruggepompt en omdat er een verkeerde opgave werd gegeven van de samenstelling van het afval. "Het wrange is dat het schip helemaal niet was vertrokken als er wel was opgetreden."

De PvdA'er stelt dat de Inspectie "niet durfde door te pakken", omdat een groot bedrijf (oliehandelaar Trafigura) dreigde met een schadeclaim als zou blijken dat het schip voor 'niets' in Amsterdam was vastgehouden.

Samsom denkt aan het instellen van een soort schadefonds, zodat de inspectiediensten "meer ballen" krijgen. Verder kunnen volgens hem ook fouten in de toekomst worden voorkomen als de verschillende controleurs beter gaan samenwerken.