DEN HAAG - Tegen twee Hagenaars die bij geldtransportbedrijf Brinks Nederland werkten, zijn maandag bij de rechtbank in Den Haag celstraffen geëist wegens diefstal uit pinautomaten. Vorig jaar zouden ze binnen enkele maanden in totaal bijna een miljoen euro uit diverse geldautomaten van de Rabobank in Den Haag en omgeving hebben ontvreemd.

De 21-jarige C.C., die de initiatiefnemer zou zijn geweest, hoorde drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk eisen. 'Meeloper' S.K. zou twee jaar moeten zitten, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Paar ton onder tegeltje

Alleen de laatste verdachte bekende. Hij had een paar ton verstopt onder een tegel in zijn schuurtje. De man legde een belastende verklaring af over de ontkennende medeverdachte. Een derde verdachte die nog terecht moet staan, heeft ook een belastende verklaring afgelegd over de hoofdverdachte C.

Bijvulploeg

De mannen maakten deel uit van de bijvulploeg en storingsdienst van Brinks. Nadat er een bepaalde automaat was bijgevuld, hingen ze de sleutel niet terug op zijn plek bij Brinks, maar staken hem in hun zak. 's Avonds of 's nachts keerden ze terug naar de automaat om een gedeelte van het geld weg te nemen, tien- tot honderdduizenden euro's per keer.

K. stond op de uitkijk en belde ook de storingsdienst met een smoesje om te kijken of die niet toevallig naar hen op weg was. Ch. zou degene zijn geweest die telkens naar binnen ging. Hij zou de geldrekencomputer in de automaat hebben bijgesteld waardoor het zo lang duurde voor de diefstallen uitkwamen. De volgende dag op hun werk hing een van de mannen de sleutel weer terug.

Hindoestaanse feesten

Hoofdverdachte C., die 1300 euro in de maand verdiende, kocht volgens getuigen meedere peperdure ultraplatte plasmatelevisies en audioapparatuur. Ook zou hij veel geld hebben laten rollen tijdens hindoestaanse feesten. Toen de zaak uitkwam, verbleef hij in Spanje. De Rabobank is nog zo'n 6,5 ton kwijt. Dat bedrag zou de hoofdverdachte moeten terugbetalen.

De rechtbank doet op 3 februari uitspraak.