NICOSIA - Grieks-Cyprioten zijn donderdagavond begonnen een deel af te breken van de muur die de hoofdstad Nicosia al decennia deelt in een Grieks en een Turks deel. Dit heeft een regeringswoordvoerder laten weten.

Bekijk video

De initiatiefnemers willen een grensovergang aanleggen in het zaken- en winkelcentrum van de gedeelde hoofdstad. Volgens een politiewoordvoerder moet het sloopwerk vrijdagochtend zijn voltooid.

Cyprus is in tweeën gedeeld sinds de Turkse invasie in 1974. Sinds 2003 hebben de Turks-Cypriotische autoriteiten ingestemd met de opening van vijf grensovergangen. Grieks-Cypriotische winkeliers in de Ledrastraat eisten al lang dat er ook in hartje Nicosia een oversteekplaats zou komen.

Militairen

De Cypriotische president Tassos Papadopoulos zei dat burgers de oversteekplaats pas mogen gebruiken als Turkse militairen bij de grensovergang zijn verdwenen.

"Niet de muur, maar de Turkse troepen zijn het obstakel", zei Papadopoulos in Brussel waar hij een top van de Europese Unie bijwoont.

Landmijnen

"Als de troepen zich terugtrekken en de Verenigde Naties toestemming krijgen om het gebied op landmijnen te controleren, dan kan de grensovergang worden geopend.